ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE
2 FEBRUARIE-ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE
Apa, zonele umede și viața – INSEPARABILE, în fiecare an, pe 2 februarie, sărbătorim Ziua Mondială a zonelor umede (WWD), pentru a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la importanța vitală a zonelor umede pentru viața oamenilor și a planetei noastre.
„Apa, zonele umede și viața – INSEPARABILE”, tema pentru 2021, focusează atenția asupra zonelor umede ca sursă de apă dulce și încurajează acțiuni pentru a le restabili, proteja și de a opri degradarea și pierderea lor.
Ziua mondială a zonelor umede este, de asemenea, o ocazie pentru a celebra semnarea Convenției Ramsar privind zonele umede, semnată în orașul iranian Ramsar în 1971, care celebrează anul acesta 50 ani! Acest document se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural.
Obiectivul Convenţiei Ramsar, este ca guvernele semnatare a Convenției să conserveze și să protejeze zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte guvernele sunt chemate să găsească compromisul în valorificarea resurselor economice, naturale și recreative de care dispun zonele umede.
Degradarea și pierderea acestor zone ar fi o catastrofă ireparabilă cu consecințe grave pentru mediul ambiant și în menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor naturale. Modalitatea prin care acest obiectiv poate fi realizat, este ca în primul rând să fie o mai bună întelegere a funcţionării regimului hidrologic al bazinelor hidrografice, a consecinţelor și a impactului asupra zonelor umede a deşeurilor ce rezultă din activităţile umane.
Totodată este important să fie înțeles rolurile multiple ale ecosistemelor zonelor umede, precum şi valoarea lor, atât în asigurarea securității vieții oamenilor, cât și în dezvoltarea durabilă a comunităților, deaceea oamenii în ultimii ani au început să cerceteze și să înţeleagă importanța zonelor umede. Acest lucru a determinat numeroase cheltuieli pentru a stopa și a restaura funcţiile hidrologice şi biologice pierdute şi degradate ale zonelor umede.
Plantele şi solurile zonelor umede joacă un rol important în purificarea apei prin prevenirea eutrofizării. Zonele umede îndeplinesc destul de des un rol crucial în prevenirea inundaţiilor. Prin stocarea apei în sol sau prin reţinerea acesteia în lacuri sau mlaştini, zonele umede contribuie la restabilirea straturilor acvifere subterane care stochează 97 % din toată apa dulce. Zonele umede sunt rinichii planetei noastre, ele servesc drept sisteme de reglare a microclimei și sunt veriga importantă în circuitul apei în natură, ele atenuează fenomenele de aridizare și deșertificare a solului.
CE FAC ZONELE UMEDE?
Zonele umede de apă dulce și sărată susțin umanitatea și natura. Acestea susțin dezvoltarea noastră socială și economică prin multiple servicii:
-
Depozită și curăță apa
Zonele umede și asigură cea mai mare parte a apei noastre dulci.
Filtrează în mod natural poluanții, lăsând apă pe care o putem bea în siguranță.
-
Ne îndestulează cu hrană
Acvacultura este sectorul de producție alimentară cu cea mai rapidă creștere, în timp ce numai pescuitul interior a furnizat 12 milioane de tone de pește în 2018.
Orezurile hrănesc 3,5 miliarde de oameni anual.
-
Sprijină economia globală
Zonele umede, cel mai valoros ecosistem, oferă servicii în valoare de 47 de miliarde de dolari SUA pe an.
Peste un miliard de oameni se bazează pe zonele umede pentru venit.
-
Oferă naturii o casă
40% din speciile lumii trăiesc și se reproduc în zonele umede. Anual, aproximativ 200 de specii de pești noi au fost descoperite în zonele umede de apă dulce.
Recifele de corali găzduiesc 25% din toate speciile.
-
Ne păstrează în siguranță
Zonele umede oferă protecție împotriva inundațiilor și furtunilor, fiecare acru de zonă umedă absorbând până la 1,5 milioane de litri de apă de inundație.
Zonele umede ajută la reglarea climei: turbării, stochează de două ori mai mult carbon decât pădurile, cu mlaștini sărate, mangrove de mare care dețin, de asemenea, cantități mari de carbon.
Republica Moldova a ratificat Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice prin Hotărârea Parlamentului nr. 504-XIV din 14 iulie 1999 şi a devenit membru al acestei Convenţii în iunie 2000.
În prezent, în Republica Moldova se recunosc oficial trei zone Ramsar:
Zona Ramsar Nr.1029 “Lacurile Prutului de Jos” a fost prima zonă Ramsar desemnată în Moldova la 20.06.2000. Zona este amplasată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, între oraşul Cahul şi satul Giurgiuleşti în partea inferioară a luncii fluviului Prut, ce serveşte ca hotar de vest al zonei şi în acelaşi timp reprezintă hotarul de stat între Republica Moldova şi România. În această zonă sunt amplasate cele mai mari lacuri naturale din Moldova – Beleu şi Manta. Lacurile Beleu şi Manta reprezintă nişte ecosisteme unice. Ambele lacuri pot fi considerate naturale sau cel puţin aproape de naturale după caracteristica viiturilor. Lacul Beleu are o mare însemnătate nu numai pentru republică, ci şi pentru statele vecine, deoarece este un loc de trai şi de popas pentru multe păsări de apă.
r. Prut, s. Brânza
Lacul Beleu, Prutul de Jos
Zona Ramsar Nr. 1316 „Nistrul Inferior”, recunoscută la 20.08.2003, este amplasată în partea de sud-est a Republicii Moldova, pe teritoriile raioanelor Căuşeni şi Ştefan-Vodă şi parţial Slobozia de pe malul stâng al Nistrului. Suprafaţa zonei constituie cca. 60000 ha. Teritoriul se întinde pe lunca fluviului cu o lăţime variabilă, într-o zonă de meandrare puternică şi pe terasele adiacente. El cuprinde o parte din deltă, iar insula Turunciuc deja după hotarul Moldo-Ucrainean se mărgineşte cu limanul Nistrului. Zona dată reprezintă un complex de habitate naturale şi transformate din lunca Nistrului, unite prin fluviu şi canalul ce s-a format în urma construcţiei digului naţional anti-viitură. Nucleul principal îl constituie sectorul natural ucrainean «Lunca Talmaza», cu o suprafaţă de 1503 ha.
r. Nistru, s. Talmaza
r. Nistru, s. Crocmaz
Zona Ramsar Nr. 1500 „Unguri-Holoşniţa” a fost recunoscută oficial la 14.09.2005, ocupînd 15553 ha şi este amplasată în principal pe teritoriul raionului Soroca, parţial pe cel al raionului Ocniţa şi pe o mică porţiune din raionul Donduşeni. Aceasta include terenuri şi bazine acvatice amplasate în perimetrul drumului Soroca-Otaci şi hotarului de stat de-a lungul fluviului Nistru şi se întinde de la nord-vest de satul Calaraşovca până la hotarul comunei Holoşniţa în partea de sud-est.
r. Nistru, s. Unguri
Zonele umede ale R.Moldova, atât cele cu statut internațional declarate și incluse în Conventia Ramsar, cât și cele de importanță națională sunt supuse intensiv proceselor de degradare și sunt pereclitate sub acțiunele schimbărilor climatice și a factorilor antropici.
În prezent ne confruntăm cu o criză în creștere a degradării apei dulci, care amenință oamenii și planeta noastră. Folosim tot mai multă apă dulce decât ne poate alimenta natura, distrugând ecosistemele zonelor umede de care depinde viața noastră.
Campania 2021 evidențiază contribuția zonelor umede la cantitatea și calitatea apei dulci de pe planeta noastră. Apa și zonele umede sunt conectate într-o coexistență inseparabilă!!!, această simbioză este strict vitală pentru sănătatea planetei noastre, care ne garantează viața și bunăstarea noastră.
Pornind de la scopul și sarcinile creării Zonelor umede Ramsar, este necesar de a evalua și a restabili suprafețele ce pot fi, și chiar trebuie inundate, pentru a menține echilibrul ecologic. E important să revedem integral strategiile și politicile de dezvoltare și implimentare a proiectelor de consolidare și construcție a digurilor de protecție împotriva inundațiilor. Extinderea/mărirea suprafețelor inundate/ umede este soluția restabilirii rinichilor planetei și a echilibrului ecologic a ecosistemelor acvatice.
CARE SUNT SOLUȚIILE PENTRU ZONELE UMEDE ȘI APĂ?
-
Nu distrugeți, nu desecați mlaștinele .
-
Nu blocați si nu indiguiti cursurile râurilor.
-
Nu extrageți excesiv apa din acvifere.
-
Stopați poluărea, curățați sursele de apă dulce.
-
Creșteți folosirea eficientă a apei.
-
Utilizați zonele umede cu înțelepciune.
-
Integrați apa și zonele umede în planurile de dezvoltare și gestionare a resurselor natural.
-
Găsiți compromis între necesități si sustenabilitate.
-
Refaceți, extindeți și protejați zonele umede
-
Educație, conștientizare privind rolul și importanța zonelor umede
r. Prut, Portul Giurgiulești
Doar așa am putea avea suficientă apă și pentru natură și pentru noi!
Referințe:
Valeriu Cazac – expert de mediu.